Els pressupost participatiu és un mecanisme de participació social que permet a la població decidir de forma col·lectiva amb els i les regidores i personal tècnic de l'administració sobre una part dels pressupostos municipals. És una forma de gestionar amb i per a la ciutadania, permetent que els veïns i veïnes de Benigànim diagnostiquen, prioritzen, deliberen i executen una part dels recursos municipals. És una manera amb la qual la ciutadania influeix directament en la decisió de com i en què gastar eixos recursos públics
Participa en els debats i processos previs a l'aprovació d'alguna normativa o d'una actuació municipal. La teua opinió és important per a l'Ajuntament. Amb els processos participatius, l'Ajuntament ofereix a la ciutadania la possibilitat de participar en la elaboració i modificació de normativa que afecta al municipi, a més de donar la seua opinió sobre certes actuacions que el consistori tinga previst dur a terme.
Les persones registrades poden participar en qualsevol dels processos que l'Ajuntament engegue. A més, poden participar amb aportacions en la fase de consulta pública de noves ordenances i reglaments, entre altres. L'Ajuntament també obri processos per a rebre aportacions i opinions sobre actuacions municipals concretes.
Les propostes ciutadanes son un mecanisme de participació que permet a la ciutadania prendre de forma directa qualsevol decisió municipal que crega convenient.
En cas d'aprovar-se, el govern municipal l'assumirà com a pròpia i la durà a terme. En cas que la proposta no siga de competència municipal, l'Ajuntament farà totes les accions que estiguen a les seues mans per a aconseguir la seua realització.
Qualsevol persona major de 16 anys empadronada a Benigànim que vulga participar pot presentar propostes, intervindre als debats, comentar en totes les seccions i difondre el que passa a la plataforma i participar en el procés de votacions, previ registre en el portal.
Les associacions i/o col·lectius del municipi poden registrar-se amb comptes col·lectius per a crear propostes i intervindre als debats, però no podran recolzar ni votar propostes. Aquesta acció sols es pot dur a terme amb un compte individual completament verificat, és a dir, contrastat amb el padró municipal.
Quan crees una proposta ciutadana hi ha un apartat titolat "Imatge descriptiva", en el qual pots seleccionar una imatge relacionada amb la proposta. Es recomaa posar títol descriptiu a la imatge, per a ajudar a l'accessibilitat. Per a eliminar la imatge, sols s'ha de clicar sobre l'opció "Eliminar imatge".
Les imatges hauràn de tindre una altura mínima de 475 píxels i el seu tamany no podrà ser superior a 1MB.
Baix del camp de la imatge, trobareu un mapa on podeu ubicar les propostes ciutadanes. El mapa pot ampliar-se. Per a posar un punt d'ubicació (marcador blau) sols hi ha que clicar una vegada al lloc desitjat.
Els projectes que es presenten als pressupostos participatius son idees de com gastar part del pressupost municipal, mentre que les propostes ciutadanes son idees sobre qualsevol acció que l'Ajuntament pot dur a terme, implique o no despesa econòmica. Poden ser, per exemple, modificar normatives o ordenances, desenvolupar plans, etc.
Els pressupostos participatius son un procés anual, on els projectes es plantegen i després passen per una fase de suport on els més recolzats passen a una fase de votació. Les propostes ciutadanes es poden realitzar en qualsevol moment i necessiten el recolzament del 10% de la població per a passar a la fase de votació.
Així, els projectes de pressupostos participatius estan restringits a idees de despesa i a una cronologia més tancada, mentre que les propostes ciutadanes poden ser accions de qualsevol tipus i activar-se en qualsevol moment, encara que a canvi necessiten el suport inicial del 10% de la població per a poder votar-se.